De fleste af os er på nettet hver eneste dag. Vi er efterhånden så vant til at bevæge os rundt på nettet, at vi ikke længere tænker over de mange fælder der kan ligge rundt omkring. Derfor har vi samlet en del gode råd og skabt et overblik over de ting, som du skal være opmærksom på online.

Phishing e-mails og SMS’er

Rigtig mange hackere og IT-kriminelle bruger officielle instanser som SKAT, PostNord og andre til at sende phishing e-mails og SMS’er. Kig derfor godt efter stavefejl og afsenderadressen, og brug din sunde fornuft. Hverken SKAT eller PostNord vil bede dig om at udlevere dine personlige oplysninger eller bede dig lave en indbetaling direkte.

Nemme kodeord og brug af de samme kodeord

Hvis dine kodeord er for nemme og hvis du altid bruger det samme kodeord, er du også i fareonen for at blive hacket. Sørg derfor for at lave nogle stærke kodeord, hvor du bruger både store og små bogstaver, tal og symboler. Husk at de gamle regler stadig gælder; ingen fødselsdatoer eller navn på kæledyr! De er for lette at gætte for en IT-kriminel.

Brug af offentlig wifi

Pas på med at tilgå private instanser som din netbank, og andre steder der kræver et login, når du bruger en offentlig tilgængelig wifi-forbindelse. Det er ikke et specielt sikkert netværk, og slet ikke hvis du tilgår dine private oplysninger, der desværre kan hackes.

Opdatér computer, telefon og software jævnligt

Det er vigtigt at holde sin computer, telefon og generelt al din software opdateret. Med i opdateringerne kommer der både opdateringer, nye features og forbedret funktionalitet, men også vigtige sikkerhedsopdateringer.

Tag aldrig et billede af dit NemID og del det ikke med andre

Dette råd kender du sikkert allerede, men det skader ikke at gentage det. Der er desværre stadig mange der tager et billede af deres NemID eller sender det til andre. Selv om du sender det til en du stoler på, kan du aldrig være for sikker. Især hvis din mailindbakke eller måske Facebookkonto bliver hacket. Så får de adgang til alt hvad du har liggende på enheden, samt hvad du har sendt til andre.

Indsæt aldrig brugte og ukendte USB-nøgler i din computer, medmindre du stoler på den

Dette er et klassisk trick fra IT-kriminelles side. For hvis et intetanende offer indsætter en USB-nøgle i en computer og åbner de filer, der ligger på USB-nøglen, kan hackere få direkte adgang til computeren. Måske kan de også få adgang til de andre computere, der er koblet til samme netværk. Det ville være en katastrofe, hvis det skete for en virksomhed.

Post aldrig personlige oplysninger på nettet og på de sociale medier (De kan misbruges!)

Skriv aldrig når og hvor du er på ferie henne. IT-kriminelle (og alle andre kriminelle) kan bruge oplysningerne til at angribe dig, når du er mest sårbar. Derfor skal du holde din adresse og andre personlige oplysninger skjult på nettet. Mange er desværre slemme til at ligge et billede ud med deres adresse på, eller glemme at fjerne deres telefonnummer. Og de færreste kan lade være med at poste billeder fra deres dejlige ferie i udlandet. Men prøv at modstå fristelsen!

Brug din sunde fornuft når du handler på nettet

Hvis noget er for godt til at være sandt, er det højst sandsynligt for godt til at være sandt. Brug din sunde fornuft når du handler på nettet, og køb kun varer fra webshops, som du stoler på.