Jeg vil igennem denne guide vise dig, hvordan du optimerer din konveringsrate. Det kaldes konverteringsoptimering, og er det, du skal bruge for at få dine besøgende til at blive kunder. Sagt med andre ord, er konverteringsoptimering det, du skal sikrer for at få kunder i butikken.

Vejen til en højere konverteringsrate og dermed flere salg på din webshop, skal findes ved at optimere brugervenligheden på din hjemmeside. Du skal lave din webshop så intuitiv og nem at navigere rundt på, at den besøgende ikke skal tænke eller opleve at blive irriteret og forvirret.

Lad os gå lidt mere i dybden med, hvad brugervenlighed egentlig betyder, og hvad du kan gøre for at optimere brugervenligheden på din hjemmeside og opnå en bedre konverteringsrate.

Jeg har valgt, at vi skal kigge nærmere på de elementer, der betyder mest, når du ønsker at skabe en god brugervenlighed på din webshop.

1. God navigation og flad hjemmesidestruktur

Det skal være nemt for den besøgende at navigere rundt på din webshop. Derfor skal du have en overskuelig hovedmenu, som hjælper den besøgende med at finde frem til de vigtigste sider. Jeg vil anbefale, at du har for øje at opbygge en webshop med en forholdsvis flad struktur. Det vil sige, at den besøgende ikke skal foretage for mange kliks for at nå hen til den ønskede destination

En god tommelfingerregel er tre klik. Skal den besøgende foretage mere end tre klik for at komme hen til det ønskede produkt, kan du være ret sikker på, at det vil påvirke din konverteringsrate negativt.

En god søgefunktion er et must for en webshop med flere forskellige varekategorier og produkter. En søgefunktion gør det nemt for den besøgende at finde frem til lige præcis det produkt vedkommende er på udkig efter.

2. Hastigheden på din webshop

En langsom hjemmeside er en af de største dræbere. Du kender det sikkert fra dig selv. Der findes intet værre, end hvis det tager lang tid at indlæse en side. Det betyder, at man går væk fra hjemmesiden, hvilket kaldes bouncerate.

Når en besøgende “bouncer”, betyder det, at personen bare hopper direkte ud igen. Og Google forstår godt at læse bounceraten. Det skader din hjemmeside, og giver dig en dårligere placering. Du kan ofte nemt optimere din hjemmesides hastighed ved at komprimere billederne. Der findes adskillige værktøjer, som kan komprimere billederne online, og det sikrer din konverteringsoptimering på længere sigt.

3. Brugervenlighed

Det skal være nemt at navigere rundt på hjemmesiden. Du skal sørge for, at den besøgende bliver ledt ind til det, du ønsker, ud fra det de leder efter.

Hvis du eksempelvis ønsker at sælge forskellige former for tøj, skal det være muligt at vælge forskellige stile, filtrere efter pris og vælge, om det er bukser, trøjer eller sko, der skal vises. Samtidig skal det være nemt at finde ud af. Det giver en dårlig brugeroplevelse, hvis det ikke virker, som det skal.

Som bruger er vi meget afhængige af, at hjemmesiden er nem at bruge og viser det, vi har brug for at vide. Du sikrer derfor en god konverteringsrate ved at sørge for, at din hjemmeside er brugervenlig.

4. Lækkert og simpelt design

Et af de absolut vigtigste elementer for at konverteringsoptimere er, at din hjemmeside er dejlig at kigge på. Det skal altså se godt ud, hvis du skal konvertere dine kunder.

Æstetikken skal være i top. Du kender det selv. Om det er en fysisk butik eller på nettet, spiller førstehåndsindtrykket en stor rolle. Derfor skal du sørge for to ting. Det skal være nemt at se, hvad du har at byde på, og stilen på hjemmesiden skal stemme overens med det, du sælger. Hvis du sælger noget modernistisk, som er af meget høj kvalitet, skal det være simpelt og stilrent.

Hvis du sælger discount, må det gerne se anderledes ud. At sælge på baggrund af, at hjemmesiden ser en anelse rodet ud, kan også virke. Det må bare ikke se så sjusket ud, at det giver anledning til spørgsmål omkring sikkerheden på hjemmesiden.

5. De rigtige betalingsmuligheder

Du kan øge din konverteringsrate, ved at have de rigtige betalingsmuligheder på din hjemmeside. Her vil specielt MobilePay have en positiv indflydelse på din konverteringsrate. Vi mennesker elsker convenience. Der bliver foretaget mange online køb hjemme fra sofaen i de danske stuer, og der er ikke noget nemmere end når man slipper for at rejse sig fra sofaen for at skulle finde sin pung.

6. Tydeliggør CTA-knapper

Call to action-knapper skal være iøjnefaldende. CTA står for call to action, og er de knapper, der leder dine besøgende hen til kurven. Med kurven mener jeg selvfølgelig, at de er klar til at betale. Du skal ikke være bange for at vise, at du er interesseret i at sælge. Det ved du godt, er formålet, og det samme ved brugeren.

Gør det tydeligt, hvordan de betaler og hvordan de navigerer sig hen til en betaling og bestilling.

Der findes mange måder at gøre det på. På en hvis baggrund er det en god idé at bruge en sort knap, der hedder “vis indkøbskurv” eller “gå til betaling”, mens det på en sort baggrund skal være det modsatte. Konverteringsoptimering sker ved, at du sørger for at tage kunden i hånden hele vejen til kassen og siger “på gensyn!”

Men hvis du har nogle temafarver på hjemmesiden – om det er grøn, rød, lilla eller noget helt fjerde – skal du sørge for, at der er en sammenhæng mellem din hjemmesides tema og de knapper, der er på hjemmesiden. En blå og grøn hjemmeside skal gerne have en af de to farver som navigeringsværktøj, da det ikke stemmer overens med hjemmesiden at have en rød “gå til kurv”-knap. Det skaber en negativ sammenhæng, – eller mangel på samme – som en bruger ikke vil anse som værende andet end underligt. Tænk over dit layout og design!

7. Simpel kontaktformular

Når vi snakker konverteringsoptimering, kan du komme nogle af de problematikker i forkøbet, som kan opleves på en hjemmeside. Det kan du redde ved at have en simpel kontaktformular, hvor du giver kunden mulighed for at komme i kontakt med dig uden at skulle hoppe væk fra hjemmesiden.

Ligeledes skaber det et tilhørsforhold og angiver, at du gerne vil snakke med dem om de problematikker, de kan opleve på siden. Men konverteringsoptimering er mere end bare at sikre transparens. Det handler selvfølgelig om i første omgang at sikre en god oplevelse, hvor kunden følger sig sikker hele vejen igennem.

Du kan nemlig konverteringsoptimere ved at have en sikker betaling. Du kan faktisk ikke klare dig uden. Det er den direkte vej væk fra hjemmesiden, hvis kunden er i tvivl om, hvor betalingen går hen.

8. HTTPS. ESL-certifikat

Du sikrer nemlig den gode oplevelse, hvor kunden aldrig er i tvivl om sikkerheden ved at betale på din hjemmeside ved at have en sikker hjemmeside i første omgang. Du kender sikkert beskeden, man af og til får, når man besøger en hjemmeside, der ikke er sikker.

“Du er ved at besøge en hjemmeside, der ikke er sikker”, og nu får du muligheden for at trykke på “tilbage i sikkerhed”. Langt størstedelen af os vil trykke, at vi ikke ønsker at besøge hjemmesiden, og den lille fælde må du selvfølgelig ikke falde i. Din hjemmeside skal simpelthen være godkendt og sikker for at gøre oplevelsen god for forbrugeren.

Hvis der er noget, der er det stik modsatte af god konverteringsoptimering, er det, når en hjemmeside allerede, før den besøgende er gået derind, hopper ud igen.

9. Vælg de rigtige billeder

Dine billeder skal være i god kvalitet, og du skal så vidt muligt undgå stock fotos. Hvis du ikke kender til stock fotos, er det de billeder, der findes her, der og alle vegne. Det er meget tydeligt at se, hvis en hjemmeside har benyttet den slags billeder, og det giver ikke altid et godt indtryk for forbrugeren, selvom billederne er flotte. Du kan godt benytte dem, hvis stilen stemmer overens med den stil, du har på hjemmesiden, men hvis du har en hjemmeside, der – som de fleste – ikke er ekstremt professionelt udarbejdet, skal du ikke bare benytte dem uden videre overvejelse. Konverteringsoptimering sker nemlig også ved, at stilen på hjemmesiden stemmer overens med de billeder, du benytter.

10. Telefonnummer i toppen

Sørg for, at dine kunder kan komme i kontakt med dig, hvis du har telefontid. Du skal altså sikre, at dine kunder ikke er i tvivl om, hvor de kan fange dig henne, og det giver samtidig en god oplevelse, at de ved, du er klar til at snakke med dem – og at du i det hele taget eksisterer, hvis de er i tvivl om det.

Du skal selvfølgelig være interesseret i, at dine kunder skal kunne ringe til dig. Det skal ikke bare være et tilfældigt telefonnummer, som du ikke bruger ret ofte, men hvis du gerne vil give dem muligheden for at komme i kontakt med dig, er det en god måde at sikre din konverteringsoptimering.

Og et par sidste gode råd til konverteringsoptimering

Sørg for at have klar struktur og forklarende overskrifter gennem hele din hjemmeside. Samtidig kan du have en lille video, der forklarer det budskab, du gerne vil ud med, men sørg for, at videoen er optimeret, så du ikke ødelægger indlæsningstiden af hjemmesiden, hvis den besøgende ikke arbejder på fibernet.

Sørg for at have nogle personer med på dine billeder. Det giver brugeren et tilhørsforhold, at de kan se, at der er andre, der enten benytter produktet el. lign. Så i modsætning til argumentet imod stock fotos, som ofte har rigtige personer med i billedet, er det meget godt for dine konverteringer, at du har billeder med fra rigtige arbejdssituationer.

Og sidst men ikke mindst, er det er skide god idé at have udtalelser fra rigtige kunder med! Selvfølgelig skal det være rigtige udtalelser, og det skal være de rigtige. Det skal være fra kunder, der er meget glade for dit/dine produkt(er). Du skal bare vise dine kunder, at der er mange, der har haft gode oplevelser med din virksomhed.